Dmoz'a kayıt yapma

Yazar: Adsız Tarih: 07:47 Kategori: , , , Yorum: Yorum Yap
Webmaster forumlarının en çok tartışılan konularından biride dmoz ve dmoza kayıt olmak. Neden tartışıyor diye ufak bir göz attığımızda sorunun temelinde siteleri dmoza kabul edilmemiş olan arkadaşların olduğunu görüyoruz. Bu arkadaşlardan çıkan sesler bazen hakaret boyutlarına varıyor. Dmoz editörleri için para alıyor siteleri öyle ekliyor falan gibi çirkin yakıştırmalar birçok forumda var.

Öncelikle sizlere dmozun başvuru ve kabul edilme sürecini anlatayım: Dmoz’da her kategorinin bir editörü vardır ve bu editörler tamamen ücretsiz olarak boş buldukları zamanlarda dmozda düzenleme yaparlar. Başvurularınız bu editör tarafından incelenir ve uygun görülürse yayınlanır. Eğer kategoride bir editör yoksa ( aşağıdaki resimdeki gibi ) “Bu kategoriyi düzenlemek için gönüllü olun.” bir ifade yazar.

Bu durumda bu editör olmayan kategoriye gelen başvuruları bir üst kategorinin editörü yapar oda yoksa bir üstteki kategori editörüne düşer iş. Ve bu üste doğru devam eder. Başvurduğunuz kategoride editör bulunmaması durumunda kabul edilme süreciniz daha fazla zaman alabilir. Bu bekleme süreci içerisinde sabırsız olmamanızı tavsiye ederim.Gelelim dmoza kayıt başvurusuna. Herkes kendini haklı görür ben dmoza doğru dürüst başvuramadım da kabul edilmedim demez. Hep dmoz beni kabul etmedi der. Bu yüzden önce doğru başvuruyu açıklamak istedim.

Dmoz Editör girişi

Öncelikle sitenizin dmoza girememesinin temel 3 nedeni vardır.

Bunlardan ilk sitenizin kalitesiz olmasıdır. Tabi herkes kendi sitesini mükemmel görür ya Karganın yavrusunu şahin görmesi gibi. Kalitesizden kasıt ne derseniz; açılmayan linkler, kopyala yapıştır içerikli siteler, bir veya birkaç sayfadan oluşan tamamen boş siteler, ticari bir firmaysanız firmanızın açık adresinin yer almaması, birçok alan adı alıp hepsi için ayrı ayrı başvurmak, açılmayan web siteleri, sitenizin alt kısmında yada yanlarında İnternet otoritelerinin tamamınca spam kabul edilen yüzlerce linkin yer alması şu anda aklıma gelen temel nedenler.Şu anda en çok başvuruda bulunan siteler forum siteleridir :( ve ne yazık ki hepsi birbirinin kopyası ve korsan yazılım merkezi halindedir. Ve son zamanlarda ne yazık ki blog sayfaları kişisel günlük olmaktan çıkmış ve başkalarının yazılarını kopyalar hale gelmiştir. Bunlarında başvuruları anlamsızdır çünkü her biri birbirinin aynıdır bu yüzden bu tür başvuruların yapılması editörlerin zamanını çok fazla almakta ve sırada bekleyen yüzlerce siteye engel olmaktadır. Siteniz gerçekten özgün içeriğe sahipse ve insanlara bir şeyler verip dmoz’da olmayı hak ettiğine inanıyorsanız başvurun. Boş sitelerin başvurmaları sürekli tekrar ettiğim gibi diğer site sahiplerinin haklarını gasp etmektir.

İkinci nedene gelirsek, sayfanız dört dörtlük orijinal içerikli değer verilebilecek bir site. Başvurunuzun ilgili kategoriye yapılmamasıdır. Başvuruda bulunmadan önce siteler içerisinde mutlaka gezinin hangi site hangi kategoriye eklenmiş diye. Özellikle firmalar için rakiplerinizin hangi dizinle listelediğine dikkat ederek aynı kategoriye başvurmanızda fayda vardır. Eğer uygun kategoriye başvurmazsanız kategori editörü incelemesini yaptıktan sonra büyük ihtimalle sitenizi ilgili kategoriye sevk edecek ve onun tarafından incelenmesini isteyecektir. Buda size iki katı zaman kaybı demektir bu yüzden başvuracağınız kategoriyi son derece iyi seçiniz. Eğer yanlış başvuruda bulunduğunuz kategoride çok fazla site var ve yoğunluk varsa editör başvurunuzu silebilirde bu yüzden olabildiğince dikkatli olunuz lütfen.Üçüncü neden ise, başvurunuzun nasıl doğru şekilde yapılması gerektiğidir. Sitenizin içeriyle en çok bağdaşan kategoriyi buldunuz kategori sayfasının üst tarafındaki Adres Öner kısmına tıkladınız karşınıza gelen formu tek tek inceleyelim.En üstte başvuruda bulunacağınız kategori ve kategorinin açıklaması vardır burayı okuyup sitenizi tekrar değerlendirmenizi tavsiye ederim unutmayın ki yanlış kategoriye başvurmak size zaman kaybına neden olacaktır.

Site adresi : Gerekli açıklamalar zaten sayfa altında yazmaktadır okuyunuz :) diyip konuyu kestirmeyim birkaç kelimede ben yazayım. Zaten kutucuğun içinde http:// vardır bunun devamına adresinizi yazınız ve sonuna “/” işaretini yerleştiriniz Örnek : http://www.internetdevri.com/

Site Başlığı : Buraya koyacağınız isim kısaca sitenizi ifade eder nitelikte olmalıdır. Mesela internetdevri.com başvurusu İnternet Devri olarak yapıldı. Buraya girecek kelimeler asla reklam içerikli olmamalıdır. İnternetin En iyisi, İnternetin En İyi Portalı gibi ifadeler yani. Mehmet.com sizin alan adınızsa, Mehmet diye başvurursanız buda sizin siteniz için açıklayıcı bir başlık olmayacaktır. Mehmet Derin Kişisel Günlüğü, Mehmet Derin Kişisel Web Sitesi gibi sitenizi açıklayıcı bir başlık seçin. Ama bunu asla cümle şekline dönüştürmeyin. Bir firma olarak başvuracaksanız başvurunuza sattığınız ürünleri asla yazmayınız. Hatalı bir başlık : Taşdemir Avize, Led, Aydınlatma Ürünleri ve Kablo. Doğrusu ise sadece Taşdemir Avize yada Taşdemir Avize Üretim A.Ş olacaktır. Bu arada :) görüldüğü üzere beş dakika içinde bir A.Ş şirketi kurdum kendime ilerde avize işine girebilirim o yüzden kimse domain kaydetmesin :) ..

Site Açıklaması : Bu kısımda sizden sitenizi ifade etmenizi siteniz üzerinden ne tür bilgiler verilip ne tür hizmetler verdiğinizi açıklamanızı istenmektedir. İmla kurallarına olabildiğince dikkat ederek kesinlikle sitenizi övücü sözlerle ifade etmeyerek bir açıklama yazınız. Burada site için başvuran üçüncü bir şahıs gibi tarafsız davranmanızı tavsiye ederim. Açıklama yaparken sitenizde olmayan bilgileri buraya not yazmayınız, bütün hizmetleri yazmak yerine bunları gruplayarak yazınız.Yanlış başvuru : Taşdemir Avize Türkiye’nin En Büyük Aydınlatma Sistemleri Üreticisidir. Ürünleri Avrupa ve Amerika başta olmak üzere her ülkeye ihraç edilir. Bizi Mutlaka arayınız. Kristal avize, çengelli avize, kristal avize, elektrikli avize, mumlu avize … ayrıca elektrik kabloları ve led pano üretimi vardır. ( Avize sektörüne gelecek 10 yıl içinde gireceğim için ürünlerini tam bilmeyerek kafadan attım.) İstanbul, Amasya, Ankara’da şubelerimiz vardır. Evinize kadar servis yapılır ve montaj ücretsizdir.Görüldüğü üzere övücü sözler fazlasıyla var. Neden çünkü benim firmam :) . Kelimelerin her biri büyük büyük yazıyor. Avize ürünleri demek yerine her birini tek tek yazdık.. Bu durumda 1.000 kalem ürünü olan firmada ürünlerini yazmak gibi bir saçmalığa imza atacak. İmla hatası desen baya bir var :) ürünleri ifade etmek için üç nokta kullanılmış “…” bu tür imlemeler kullanmakta kesinlikle yasaktır. İletiş adresleri kesinlikle yer almasın derken şubeleri bile döktürdük.Doğru başvuru : Konut, iş yeri ve açık alan aydınlatma ürünleri hakkında bilgiler, fiyatlar, ürün resimleri ve iletişim bilgileri yer alıyor.Doğru başvuruyu incelersek sanki üçüncü bir kişi başvuru yapmış gibi resmi bir dille yazılmış görüldüğü gibi. Benimkisi sadece bir örnekti siz başvuracağınız kategoride sizinkiyle benzer içeriğe sahip web sitelerini inceleyin başvuruları nasıl yapılmış ne tür açılamalar yazılmış dikkatlice okuyun ve kendi sitenizi nasıl daha iyi ifade edebilirim diye benzer bir şablon hazırlayın. Örnek açıklamaya bakarsanız ne kadar sade ve basit.Dikkatlice hazırlanmış böyle bir başvuruyu gönderdikten sonra sıra sabırla beklemeye geldi. Bu aşamada ne yazık ki ne sizlerin nede editörlerin yapabileceği bir şey yok. Çünkü yüzlerce site başvuruda bulunuyor.

Bazı uyanık arkadaşlar farklı kategorilere bir sitenin alt sayfalarını eklemek için 20 – 25 yere başvurularını gönderiyorlar. Bu yüzden başvuru aşamasında bekleyen siteler arasında inanılmaz bir yığılma gerçekleşiyor. Bende internet devri için başvurduğumda 4 – 5 ay bekledim. Ben her ne kadar forumlarda saçma sapan şeyler yazmasam da başvurduğum kategorinin editörüne mail atarak başvurumda ne tür hatalar olduğunu neden kabul edilmediğimi sordum. Nedeni çok basit, başvuru sırasına göre değerlendirmeye alınıyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz. Editör bir siteyi dizine eklemeden önce kalitesini iyice denetlemek için sitede uzun uzun geziyor yukarda saydığımız hatalar var mı yok mu diye inceliyor. Kalitesiz bir siteyse zaten direk siliniyor. Eğer site gerçekten iyiyse başvuru başlığı ve açıklaması inceleniyor onlarda hatalar varsa ve editörün zamanı varsa düzenlemeleri yapıyor ama zamanı yoksa beklemeye alıyor hatalar çok büyükse editörün inisiyatifine göre silinebiliyor ancak bu çok nadir olur. Açıklamalarda da sorun yoksa zaten dizine girmiş demektir hayırlı uğurlu olsun.

Şu anda vaktim yettiğince ifade etmeye çalıştım zamanım oldukça konuyu daha da genişleteceğim.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder