Microsoft Ne Zaman Kuruldu

Yazar: Adsız Tarih: 00:51 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap




Microsoft



Microsoft, Windows, MS-DOS gibi ürünleriyle tanınan, ABD merkezli büyük yazılım ve bilişim firmasıdır. Firma 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştur. Bu iki girişimcinin vizyonu “her ev ve her masada bir bilgisayar’dı. Popular Electronics dergisinin 1 Ocak 1975 tarihli sayısında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okuduktan birkaç gün sonra Bill Gates bilgisayarın tasarımcısı MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ile temasa geçti. Ekibi ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASIC programlama dili geliştirdiklerini belirtti. Paul Allen MITS’e programın tanıtımını yapmaya gitti. Paul Allen Altair 8800′i daha önce kullanmamış olmasına karşın tanıtımı başarılı oldu. Tanıtımın sonunda MITS Bill Gates ve Paul Allen’dan Altair bilgisayarları için BASIC programlama dilinin telif hakkını satın aldı. Karlı bir iş fırsatı yakaladıkları düşüncesiyle Bill Gates Harvard Üniversitesi’ndeki hukuk eğitimini yarıda bırakıp New Mexico eyaletinin Albuquerque şehrinde Microsoft firmasını kurdu. Firma ilk uluslararası bürosunu 1 Kasım 1978′de Japonya’da açtı. 1 Ocak 1979′da şirket merkezini Washington eyaletinin Bellevue şehrine taşıdı. Aradan geçen yıllar ile Microsoft bir dünya devi olmuş, sahibi Bill Gates’i dünyanın en zengin kişisi haline getirmiştir. Ancak bu zenginliği herkesin düşündüğü şekilde sadece geliştirdiği işletim sistemini satarak değil ayrıca sektörde ki büyük açıkları kapatabilecek nitelikte yazılan programların daha kendisi için risk teşkil edecek aşamaya getirmeden satın almasıyla başarabilmiştir. Microsoft artık sadece bir yazılım şirketi değil ayrıca iş ve eğlence dünyası için geliştirdiği donanımlar ilede adından söz ettirmektedir. Microsoft’un işletim sistemleri ;

* Windows Vista
* Windows FLP
* Windows Server 2003
* Windows XP 64-Bit Edition
* Windows XP (Home Edition / Professional)
* Windows 2000
* Windows Me
* Windows NT
* Windows 98
* Windows 95
* Windows 3.1 For Workgroups
* Windows 3.1
* Windows 2.0
* Windows 1.0

Microsoft Windows

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, programları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft firmasının geliştirdiği bir işletim sistemleri ailesidir. Microsoft’un ilk işletim sistemi olan MS-DOS‘tan farklı olarak Windows’ta aynı anda çok sayıda programla çalışmak mümkündür. Windows, masaüstü pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemidir. 2002 yılında, Windows dünya çapında masaüstü piyasasında yaklaşık %97.46′lık bir pay sahibiydi, [1] 2006 Nisan ayı istatistikleri bunun %89 seviyesinde olduğunu gösteriyor. [2] Bu alanda en ciddi rakibi şu anda Linux‘tur.Microsoft Windows Microsoft Windows ailesinin son üyesi 30 Ocak 2007‘de piyasaya çıkan Windows Vista‘dır. Microsoft Windows işletim sistemleri ailesi, daha eski IBM PC için olan MS-DOS ortamının üzerine bir grafik katmanı olarak başlamıştır. Modern sürümleri daha yeni olan Windows NT çekirdeği üzerine kuruludur. Windows 32-bit ve 64-bit Intel ve AMD işlemciler üzerinde çalışır; daha eski sürümleri DEC Alpha, MIPS R4000, ve PowerPC mimarilerinde de çalışmaktaydı (SPARC mimarisinde de çalışması için çalışmalar vardı). Intel Itanium işlemciler tarafından kullanılan IA-64, ve daha sonra AMD64 (x86-64 olarak da biliniyor, Microsoft tarafından x64 olarak isimlendiriliyor, ve Intel tarafından adı EM64T olarak lisanslanarak kullanılıyor) mimarilerinin çıkmasıyla, Microsoft güncel işletim sistemlerinin bunları destekleyen sürümlerini sundu. Modern 64-bit Windows ailesi Windows XP 64-bit Edition for IA-64 systems, Windows XP Professional x64 Edition for AMD64 systems, ve Windows Server 2003′den (hem IA-64, hem de AMD64 sürümlü) oluşur. Windows’un taşınabilir cihazlar için geliştirilmiş sürümü Windows CE (Pocket PC, Windows Mobile) ailesi olarak anılır, gerçek 32-bit bir işletim sistemidir; ARM, StrongARM, Intel XScale ve MIPS işlemcilerinde çalışır. Windows NT, XP ve CE’nin gömülü çalışan sürümleri de mevcuttur. Windows, 1983‘te Microsoft‘un geliştirdiği grafiksel kullanıcı arayüzlü (GUI), IBM PClerde kullanılması için hazırlanan MS-DOS tabanlı bir işletim sistemidir. Microsoft‘un modellediği GUI Apple‘ın Mac OS‘tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir.
Erken tarih

Microsoft Windows‘un ilk sürümü, 1985‘te yapılan 1.0 sürümüdür, bir derece işlevsellikten eksikti ve fazla tutulmadı. Arayüz Yöneticisi olarak adlandırılan sistemi oldukça özgündü, ama Rowland Hanson(Microsoft’ta pazarlama başında), şirketi, kullanıcıların Windows adından daha fazla şey beklediğine ikna etti. Windows 1.0‘de işletim sistemi tam olarak bitmemişti, ama tercihen genişletilmiş MS-DOS‘un eksikleri ve sorunları vardı. Bundan başka erken sürümle gelen programlar “oyuncak” olarak görünülüyordu ve ofis kullanıcılarına hitap etmiyordu. Microsoft Windows‘un 2. sürümü 1987 yılında çıktı ve daha fazla tutuldu. Bunun nedeni yeni grafiksel uygulamalar olan Excel ve Word for Windows(Türkçesi Windows için Word) programlarının işletim sistemi içine katarak ofis kullanıcılarının da bu işletim sistemini kullanmasıdır. Bu vakit Aldus‘un Pagemaker ürününün Windows sürümü göründü. Önceki sürümleri Macintosh‘ta çalışıyordu. Bundan sonra üreticiler programlarının Windows sürümlerini de hazırlamaya başladı ve Microsoft Windows’un yükselişi başlamış oldu. 2.0x sürümleri gerçek tarz bellek modeliyle birlikte 1 megabayt bellek alanıyla kuşatılmıştı. Bu yapılandırma, 286 Koruma Modu kullanırken DESQview gibi birden fazla görevi yerine getirebiliyordu. Sonra iki yeni sürüm yapıldı ve Windows/286 2.1 ile Windows/386 2.1 olarak adlandırıldı. Windows/286, mevcut Windows 2.0′a birkaç eklenti eklenilerek ve gerçek tarzda çalışıyordu; ama Windows/386 had a protected mode kernel with EMS taklitiyle koruma tarzı çekirdeğine sahipken ilk sürüm HMA kullanım desteğine sahipti, ama onun adı kernel.exe(tüm Windows uygulamaları görsel 8086 tarzı kullanarak koruma tarzı çekirdeği uzerinde gerçek tarz her her DOS uygulaması onun üzerinde çalışır ve 80386′da yeni) değildi, win386.exe idi.
Windows 3.0

Microsoft Windows başarısını 1990‘da yapılan Windows 3.0 ile kazandı. Yerel uygulamalarda geliştirilmiş kapasiteye ek olarak, Windows bir kullanıcıya Windows/386′daki MS-DOS tabanlı yazılımlara karşı daha iyi çoklu görev yapma imkanı sunmasını gerçek belleklerinin etkisine borçluydu. PC ciddi rakip Apple Macintosh‘la uyuşabilir parçalardan yapılıyordu. Bunun yararı, PC’lerde bu zamana kadar kullanılan mevcut gelişmiş grafikler (VGA video kartlar anlamında) ve Geliştirilmiş Koruma modu Windows uygulamalarının daha fazla bellek kullanmasına izin vermesini basitleştirmesi oldu. Intel‘in 8086/8088‘den 80286 ve 80386‘ya bütün işlemcilerinde çalışabilme başarısı da vardı.
Windows 3.1 ve NT

OS/2 2.0 sürümü bitirilmeye yakınken Microsoft, Windows 3.1′i geliştirdi. Windows’un bu sürümü Windows 3.0′daki bazı küçük ilerletmeler getiriyordu. Ölçeklendirilebilir TrueType yazı tiplerinin görüntülemesi ve Apple ile gelişmiş ortaklık gibi geliştirmeler yapıldı). Ama öncelikle hataların düzeltilmesi ve çoklu ortam desteğinin eklenmesi gerekiyordu. Üstekik gerçeklik desteğinin kaldırılması da gerekiyordu. Bu destek 80286 ya da daha iyi bir işlemcide çalışyordu. Sonra Microsoft Windows 3.11′i geliştirdi.
Windows 95

Windows 3.11′den sonra Microsoft’un tasarladığı yeni sürüm işletim sistemiydi. Kod adı Chicago’ydu ve tamamen 32-bit olarak tasarlanmıştı. Windows NT‘ye ve OS/2‘ye benziyordu.
Microsoft işletim sistemlerinin tarihi
MS-DOS ürün devamı

* MS-DOS ve PC-DOS
* Windows 1.0
* Windows 2.0
* Windows 2.1 (Windows/286 ve Windows/386)
* Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 3.11 (ve Windows for Workgroups)
* Windows 95 (Windows 4.0)
* Windows 98 (Windows 4.1), Windows 98 Second Edition
* Windows Millennium Edition (Windows 4.9)

OS/2 ürün devamı

* 16-bit Sürümler: OS/2 1.0 (CLI only), 1.1, 1.2, 1.3
* 32-bit Sürümler: OS/2 2.0, 2.1, 2.11, 2.11 SMP, Warp 3, Warp 4
* 32 bit Sürümlere kadar: OS/2 Warp 5

Şimdiki NT-Dizisi ürün devamı

* Windows NT 3.1, 3.5, 3.51
* Windows NT 4.0
* Windows 2000 (Windows NT 5.0)
* Windows XP (Windows NT 5.1)
* Windows Server 2003 (Windows NT 5.2)
* Windows Longhorn Server (ürünün sonraki adı belli değil)
* Windows Vista (Windows NT 6.0)

Gelecek NT-Dizisi ürün devamı

* Windows Vienna (önceden Blackcomb) (Windows NT 6.1/7.0) (ürünün sonraki adı belli değil)

2009-2010 tarihlerinde piyasaya sürülmesi hedefleniyor…
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder