Prostat

Yazar: Adsız Tarih: 04:13 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap
Orta yaşa doğru erkeklerde bazı değişiklikler oluşmaya başlar. Genellikle basit bir egzersiz sonrası adale tutulmaları, gri saçların sayısının her geçen gün artması ile başlayan süreç zaman içinde idrar yapmada zorluğa neden olabilen prostat bezi problemleri ile devam eder.

Çoğu genç erkek yıllar geçtikçe prostat beziyle ilgili rahatsızlıklar yaşayabileceği bilgisi ile yaşamları süresince her zor idrar yaptığı dönemde prostatı ile ilgili endişelenir. Yaş ilerledikçe bu küçük bezdeki değişiklikler idrar yapmayla ilgili şikayetlerden hayatı tehdit edebilecek kansere kadar farklı düzeyde hastalıklarla sonuçlanabilir. Prostata bağlı rahatsızlıklar nedeniyle günlük aktivitelerinizi değiştirmeniz, ilaç kullanmanız veya ameliyat olmanız gerekebilir.

Prostat büyümesi ile ilgili problemler genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlasa da nadiren daha genç erkekleri de etkileyebilir. Yapılan çalışmalar genetik, hormonal ve diyet de dahil çevresel faktörlerle ilişkisini göstermektedir.

Prostatın en sık karşılaşılan 3 hastalığı vardır

Prostat enfeksiyonu (Prostatit)
Prostat büyümesi (BPH - kanser olmayan prostat büyümesi)
Prostat kanseri

Bu üç hastalık çok farklı olmasına rağmen benzer belirtileri paylaşabilir, aynı hastada aynı anda görülebilirler.

Prostat enfeksiyonu (Prostatit) ağrılı veya zor idrar yapma ile kendini gösteren prostat enfeksiyonudur. Sertleşme üzerine etkisi yoktur. Çok sık görülmesine rağmen nedeni genellikle tam bilinmemekte ve tedavisi zor olabilmektedir. Diğer prostat hastalıklarının tersine daha çok genç erkekleri etkilemektedir.

Prostat büyümesi (BPH) idrar yapmada sorunlar ve prostatit benzeri belirtilere neden olan genelde sertleşmeyi etkilemeyen ve kanser olmayan prostat hastalığıdır. İleri yaşlardaki erkeklerde çok sıktır. 60'lı yaşlarda erkeklerin yarıdan fazlasında görülürken 70 - 80'li yaşlarda %90'ını etkiler. Yaygın olarak TUR veya Greenlight Lazer ameliyat yöntemleri ile tedavi edilir.

Prostat kanseri görülme ihtimali yaş ilerledikçe artar. Buna karşılık, ileri yaşlarda hastalığın kontrol altında tutulabilmesi daha kolaydır. Prostat Spesifik Antijen (PSA) denilen kan testi hastalığın teşhisinde önemli bir yer tutar. Uygun tedavinin planlanabilmesi için hastalığın hangi aşamada olduğunun bilinmesi gerekir. Yayılmamış olan kanserlerde prostatın tamamen alınması gerektiği halde, ilerlemiş hastalıklarda hormon tedavisi, ilaç tedavisi veya ışın tedavisi uygulanır. Erkeklerin 50 yaşından sonra, yılda bir prostat kontrolü yaptırmaları, prostat kanserinin erken teşhis ve etkili tedavisi için önemlidir. Baba, amca, erkek kardeş gibi yakın akrabalarda prostat kanseri varlığında yıllık kontroller daha erken başlamalıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile hastalıktan kurtulma şansı çok yüksektir.

Prostata yönelik bir tedavi olmanız gerektiğinde seçeneklerinizi dikkatlice gözden geçirmelisiniz. Her ameliyatın veya ilaç tedavisinin faydaları ve risklerini doktorunuzla detaylı konuşmalı, bazı durumlarda tedavi şekline birlikte karar vermelisiniz.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder