Ticari otomasyon ve ön muhasebe programı Tekir, Hem de Bedava !

Yazar: Adsız Tarih: 23:43 Kategori: , , , , , , , Yorum: Yorum Yap
Ticarette başarılı olabilmenin sırrı, iş hayatını düzgün ve düzenli olarak yönetebilmekten geçer. İyi yönetebilmek için ise her alanda size en çok faydayı sağlayacak yardımcılarla çalışmak gerekir.
İşletmenizin başarı kazanması için alım ve satım yaptığınız müşterilerinizi düzenli olarak kaydetmeli, stoklarınızda ne kadar mal olduğunu her an bilmeli, depolarınız arasında eşgüdüm sağlamalı ve kasanızın durumu ile alacak / verecek dengenizi kontrol altına almalısınız. Tüm bunları yapabilecek bir yardımcı arıyorsanız Tekir tam size göre.
Tekir, ticari otomasyon ve ön muhasebe alanında küçük ve orta boyutlu işletmelerin en büyük yardımcısı olmak için yola çıkan, AGPL lisansı ile lisanslanan özgür bir yazılım. Onu yakından tanımaya başlamadan önce programın alt yapısından ve lisansından biraz bahsedelim.
Tekir, GNU AGPL (Affero Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanmıştır. Bu lisans Tekir’i ve sizi tamamen özgür kılmaktadır. Özgürlüğü ücretsiz olarak dağıtılmasında değil kaynak kodlarının açık olmasında yatmaktadır. Tekir’i istediğiniz sayıda bilgisayara kurabilir, programın nasıl çalıştığını anlamak için kaynak kodlarını izleyebilir veya bu kodları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Kurumunuz için özel çözümler istiyorsanız, (Örneğin saha elemanlarının Tekir ile iletişim halinde olabilmesi için GPRS bağlantılı cihazlarda kullanılacak bir arayüz ya da işletmenizin özel koşulları ile uyumlu çalışacak bir sürüm) bu konuda profesyonel destek de alabilirsiniz.
Özgür yazılımın tüm bu avantajlarının yanında Tekir, geliştirme ortamının tamamen açık olması sayesinde sık güncellenir, karşılaştığınız hatalara hemen çözüm üretir ve sizi yarı yolda bırakmaz.
Tekir, Uygun Teknoloji tarafından Java EE teknolojileri ve tamamı özgür olan yazılımlarla geliştirildi. Uygulama sunucusu olarak ise Jboss kullanılıyor.
Tekir’in, yazının devamında bulabileceğiniz birçok güzel özelliğinin yanında en büyük artısı, Java teknolojileri sayesinde tamamen platform bağımsız olarak çalışabilmesi.
Tekir bu özelliği sayesinde her türlü donanım üzerinde yer alan tüm işletim sistemleri ile sorunsuz ve yüksek performansla çalışabiliyor. Eğer hali hazırda kurulu bir veritabanı sisteminiz (Oracle, FireBird ya da MySql) varsa bu veritabanı ile Tekir, sizi hiç yormadan çalışabiliyor. Mevcut bir veritabanı sisteminiz yok ise Tekir, HsqlDb veritabanı kullanarak size hizmet verebiliyor.
Tarayıcı tabanlı çalışan Tekir’e bu sayede aynı anda birden fazla işletim sisteminden ve farklı tarayıcılardan erişmeniz mümkün. Tekir’i geliştiren ekip, geliştirme sürecinde de kullandıkları Linux (hatta Pardus) işletim sistemini ve Mozilla Firefox tarayıcıyı tavsiye etmektedir.
Tekir, tüm bilgilerinizi ve çalışmak için gereken tüm bileşenleri sizin bilgisayarınızda saklıyor ve programı kullanmak için internet bağlantınız olması gerekmiyor.

Tercih Etme Sebepleri

İşletmelerin birçoğu yeni bir programa geçmek konusunda isteksizdir. Çünkü yeni çıkan bir program muhakkak yüksek sistem kaynakları istemektedir ve bu gereksinim, işletmelerde kullanılan bilgisayarların yenilenmesi yani ekstra maliyet anlamına gelmektedir.
Eğer Tekir ile çalışmayı planlıyorsanız böyle bir endişe duymanıza hiç gerek yok. Tekir, yazımızın devamında bulacağınız tüm işlevleri yerine getirirken sistem kaynaklarını oldukça tutumlu kullanır. Günümüzün ortalama sayılabilecek bir donanımı üzerinde bile tıpkı bir kedi gibi son derece çevik ve hızlı çalışır. Tekir’i birden fazla terminalde kullanmak gibi bir düşünceniz varsa istemci bilgisayarların herhangi bir tarayıcıyı çalıştıracak güçte olması yeterli!
tekir-ana_ekran-01.jpg
Özgür yazılımın sloganlarından biri de “Çabuk yayınla, sık yayınla” sloganıdır. Tekir’i geliştiren ekip de olası hataların hemen çözülebilmesi ve sürekli yeni özellikler eklenerek Tekir’in güncel kalması için ellerinden geleni yapmakta.  Tekir’in şu an güncel sürümü olan 1.2.2 sürümü, ilk sürüme kıyasla pek çok iyileştirme ve yeni özellik içeriyor. Tekir’in hangi sürümünde nelerin değiştiğini merak ediyorsanız, sizi PardusWiki’deki Tekir sayfasına alalım :)
Tekir’i biraz tanıdıktan sonra öncelikle sahip olduğu özelliklere bir bakalım ve daha sonra bu özelliklerin nasıl verimli olarak kullanılabileceğine dair bir senaryo kurgulayalım.

Yapabilecekleriniz

Tekir ile hem alış hem satış yaptığınız carileri izleyebilir, tüm işlemlerinizi cari tabanlı olarak raporlayabilirsiniz. Stokunuzda tuttuğunuz malları tanımlayabilir ve depo atayabilirsiniz. Alım satıma bağlı tüm fatura, irsaliye, tediye ve tahsilatlarınızı birkaç kolay adımda yapabilir ve yazdırabilirsiniz. Bu işlemler ile ilgili bilgileri ve dekontları raporlayabilir, hesap tablosuna alabilir ve yazıcıdan çıktılarını alabilirsiniz.
Tekir size Merkez Bankası’nın kur verdiği tüm para birimleri ile çalışma fırsatını sunar. Kur bilgilerini programa girerek, ödemelerinizi istediğiniz para birimi üzerinden yapabilirsiniz. Tekir’i, istediğiniz gibi özelleştirebilir, şirket bilgilerinizi ve logonuzu hatta vergi oranlarını bile sisteme kendiniz tanıtabilirsiniz.
Şimdi tüm bu özellikleri gerçek hayatta nasıl kullanabileceğinize bakalım:
Orta ölçekli işletmenizde sıradan bir iş günü hayal edin. Bugün deponuza yeni malların girmesi ve iki depo arası transfer yapılması gerekmektedir. Bu sırada müşterileriniz ile de ilgilenmek zorundasınız. Ayrıca iş yeriniz ile ilgili bir sürü küçük meseleyi halletmek için de size ihtiyaç var.
Tekir ile işler tıkırında dememizin sebebini gün sonunda daha iyi anlayacaksınız.
Satış temsilciniz müşterinize istediği ürünle ilgili bilgi verirken bir yandan önündeki bilgisayardan depoda bu ürünün olup olmadığını ve o anda ödeme yapılacak para birimi cinsinden bu ürünün fiyatını görebilir.
Bu sırada mal kabul biriminizde o gün depoya girecek olan yeni stokların kaydı Tekir’e girilmektedir ve tedarikçiniz ile ilgili cari işlemleri hızla yapılmaktadır. Bütün bu işler devam ederken bir numaralı deponuzun sorumlusu iki numaralı deponuza göndereceği stok mallarını Tekir üzerinden transfer etmiştir bile.
Satış temsilciniz, sisteminizin hızından etkilenen ve alım kararı veren müşterinizin ödemesini alıp, işlemlerini tamamlayıp, faturasını hazırlarken siz odanızdan bile çıkmadan işletmenizin anlık durumunu gösteren raporları bilgisayarınızdan inceleyebilir ve daha önemli işlerinize zaman ayırabilirsiniz.
Tüm bunları yaparken tek kullandığınız araç, internet tarayıcınız üzerinde, basit ve etkin arayüzü ile yüksek performans göstererek çalışan Tekir’dir.
Sıra geldi işinize hız ve esneklik katacak olan Tekir’in kurulumuna…

Kurulum

Tekir’i kurmak onu kullanmak kadar basit aslında. Kurulum CD’si Tekir’i hem Windows hem de Linux ortamına kurabilmeniz için özel olarak hazırlandı. CD’yi bilgisayara yerleştirdikten sonra karşınıza gelecek olan ekrandan itibaren kurulumu özetleyelim.
Karşınıza gelen ekranda Tekir ile ilgili tanıtıcı bilgiyi bulabilir, sürüm notlarına göz atabilirsiniz. Sürüm notlarını okuduktan sonra eğer Windows kullanıyorsanız ana sayfada yer alan bağlantıyı kullanarak yükleme programını çalıştırabilirsiniz. Linux kullanıcıları ise CD’nin içindeki Linux dizini altında yer alan “tekir-setup.sh” dosyasını çalıştırarak kurulum yapabilirler.
Kurulum programı da, Tekir’in arayüzü gibi kolay anlaşılır ve hızlı. Programın yüklenmesinin ardından Tekir’i kurmaya başlayalım.
Kurulum esnasında Tekir ile ilgili farklı bilgileri bulabilmeniz mümkün. Bunlar Tekir’in sistem gereksinimleri ve Tekir ile ilgili İnternet siteleri gibi bilgiler.
Kurulumun belki de en farklı kısmı ise yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yazılımın lisansını kabul ettiğiniz kısım. Çoğu zaman bu kısmı okumadan geçeriz ama size tavsiyem biraz zamanınızı ayırarak Tekir’in lisansını okumanız ve size sağladıklarının farkına varmanızdır.
tekir-yukleme-1.jpg
İlerleyen adımlarda Tekir’in kurulacağı dizini seçmeniz mümkün. Windows ortamında istediğiniz herhangi bir yere kurulum yapabilirsiniz. Linux ortamında ise kendi ev (home) dizininizin altına kurulum yapmanız gerekmekte. Bu seçimden sonra ise Tekir ile beraber kurulan ve Tekir’in çalışması için gerekli olan diğer bileşenleri görebilirsiniz.
Tekir, özel hayatınıza ve gizliliğinize büyük saygı duymaktadır. Bu yüzden kurulumda size gösterilen bileşenler haricinde herhangi bir bileşeni kurmaz ve bilgisayarınıza özel hayatınızı tehdit edebilecek hiçbir yazılım yüklemez.
Kurulum, bilgisayarınızın hızına bağlı olarak değişmekle beraber kısa süre içinde tamamlanacaktır. Kurulum işlemlerinin tamamlanmasının ardından herhangi bir ek işlem yapmadan Tekir’i çalıştırabilirsiniz.
Tekir’i çalıştırmak için internet tarayıcınızı açın -Unutmayın! Tekir, Mozilla Firefox için optimize edilmiştir.- ve adres çubuğuna http://localhost:8080 yazın. “Enter” tuşuna bastığınızda Tekir karşınıza gelecektir.
Tekir ile tanımlanmış olan kullanıcı rollerini yazının devamında anlatacağız fakat şimdi yapmamız gereken programa yeni kullanıcı olarak giriş yapmak. Bunun için kullanıcı adı ve parola kısmına tırnaklar olmadan “tekir” yazmanız gerekmektedir. Program ilk çalıştığında sizden şirket ve vergi bilgilerinizi girmenizi ve eğer varsa şirketinizin logosunu yüklemenizi isteyecektir. Bu adımları tamamladıktan sonra Tekir’in ana sayfası ile karşı karşıya kalacaksınız.

tekir-giris_ekrani-24.jpg

Kullanım

Öncelikle Tekir’in arayüzünü yakından tanımakla başlayalım işe.
Tekir ana menüsü yedi sekmeden oluşuyor. Her sekme, içinde o konu ile ilgili tüm işlemleri barındırıyor. Sık kullanılan işlemler, her menü sekmesinin altında yer alan kısımda bulunabilir.
Arayüz son derece temiz ve kullanışlı olarak tasarlanmış. Tekir, ekranın sağ tarafını o konu ile ilgili işlemlere sol tarafını ise o konu ile ilgili bilgi alabileceğiniz ya da arama yapabileceğiniz listelere bırakıyor. Program, her menü sekmesinde aynı yapılanmayı kullandığı için alıştıktan sonra işlem yapmanız çok kolay olacaktır.
Tekir arayüzünü tanıdığınıza göre artık Tekir’in becerileri nedir öğrenmeye başlayalım.
Kart Tanımları ve Hareketleri:
Bu sekmede işletmenizde kaydı olan ve alım satım işlemlerinizi yaptığınız carilerin kaydını tutabilir, bu carilerle ilgili her türlü alım, satım, stok ve parasal işlemleri takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra stok ve hizmet listelerini de bu sekmeden izleyebilirsiniz.
Stok Tanımları ve Hareketleri:
İşletmeniz ile ilgili tüm ürünleri belirli stoklara tanımlayabilir ve ürünlerinizin hareketlerini irsaliyeler ile takip edebilirsiniz.
Finansal İşlemler:
İşletmenizin alım ve satımına bağlı olan tüm tahsilat, tediye ve fatura işlemlerini bu başlık altında yapabilirsiniz.
Raporlar:
Bu sekme altında Tekir ile yaptığınız tüm işlemler için dekont bastırabilir, bu işlemlerin tamamını listeleyebilir ve listelediğiniz bu bilgileri yazdırabileceğiniz gibi dışarıya farklı biçimlerde de aktarabilirsiniz.
Genel Ayarlar:
Genel Ayarlar menüsü altında işletmenize ait depoları, değişen vergi oranlarını, kullandığınız para birimlerini ve bu birimlere ait kurları tanımlayabilirsiniz. İhracat ya da ithalat yapıyorsanız farklı ülkeleri ve şehirleri tanımlayabilir, yeni ölçü birimlerini de sisteme ekleyebilirsiniz.

Yönetim:

Yönetim ile ilgili ayarlar bu sekme altında yer almaktadır. İlk başta biraz karmaşık gözükebilecek bu sekmeyi ayrıntılı bir biçimde açıklamakta fayda var.
Temel olarak programın ilk açılışında yaptığınız ve şirket bilgilerinizi içeren tüm ayarları bu sekmeden değiştirmeniz mümkün. Bunun yanı sıra sisteme giriş yapması için birden fazla kullanıcıyı da bu ayardan tanımlayabilirsiniz.
Tekir, başarılı bir kullanıcı yönetimi sistemine sahip. Bu sistem dahilinde kullanıcılara farklı roller verebilirsiniz. Bir kullanıcı aynı anda birden fazla role sahip olabilir. Bu roller, sırasıyla “Sistem Yöneticisi”, “Parametre Yöneticisi” ve “Uygulama Kullanıcısı”’dır. Rolleri sırasıyla tanıyalım.
• Sistem Yöneticisi :
Sistemle ilgili tüm ayarları buradan yapabilir, yeni kullanıcıları tanımlayabilir ve bilgilerini değiştirebilir.
Parametre Yöneticisi:
Bu yönetici “Genel Ayarlar” sekmesini görebilir ve bu alanda değişiklikler yapabilir. Böylece günlük kurları ya da döviz çiftlerini belirlemeyi tek bir elemanınıza vererek işlerinizin karışmasını engelleyebilirsiniz.
Uygulama Kullanıcısı:
“Uygulama Kullanıcısı” herhangi bir parametre göremez ve sistem ayarlarına müdahale edemez. Bu tanımlama ile sisteme giren kullanıcı sadece programı kullanacağından ve ayarlara müdahale edemeyeceğinden, yanlış bir ayar sonucunda sisteme zarar gelmesini engellemiş olursunuz.
tekir-cari_ekrani-41.jpg
Tekir’in işlevlerini de tanıdıktan sonra genel olarak nasıl kullanacağımıza bakalım. Tekir’in sekmeli bir menü sistemi kullandığını az önce belirttik. Şimdi ilk sekmeden başlayalım.
Kart tanımları sekmesinde öncelikle işletmenizle ilgili carileri, stok ve hizmetleri tanımlamamız gerekiyor. Sağ tarafta yer alan işlemler menüsünden “Yeni Cari” bağlantısını seçin. Cari düzenleyici ekranında cari bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz. Tekir, carilerinizle ilgili birçok bilgiyi tutmanıza izin verir. Cariniz, bir kurum olabileceği gibi bir kişi de olabilir. Bu ayrımı carinizi kaydederken yapabilirsiniz.
Eğer isterseniz carileriniz için kategoriler yaratabilir ve ileride belirli bir kategori altında olan carilerle ilgili toplu işlemler yapabilirsiniz.
Carinizin alıcı ya da satıcı olup olmadığını da seçmeniz mümkün. Cari listesinin bir diğer güzel özelliği ise cariniz için sürekli kullandığınız para birimini belirleyebilmeniz. Bu sayede belirli bir cari için her işlemde tekrar para birimi seçmek zorunda kalmayarak vakit kazanırsınız.
tekir-rapor_gorunumu-6-2.jpg
Kaydı sakladığınız zaman Cari Listesinde yeni kaydınızı görebilirsiniz.
Aynı işlemi stok ve hizmetleriniz için de uygulayıp programı kullanmanız için temel kayıtları oluşturabilirsiniz. Stok ve hizmetler için de kategoriler ekleyebilir ve bu sayede verilerinizi daha düzenli tutabilirsiniz. Stoğunuzun alış ve satış vergi türlerini belirleyebilir, eğer isterseniz stoklarınız için barkod desteği de ekleyebilirsiniz.
Hizmetleriniz için de benzer bir şekilde kayıt ekleyebilir, birim seçebilir ve vergi tanımlaması yapabilirsiniz.
Tüm bu kayıtları yaptıktan sonra cari sekmesi altındaki kayıtlarınızı inceleyin, doğruluklarından emin oldun. Şimdi bir sonraki sekmeye geçebiliriz.
Bu kayıtları oluştururken de fark edebileceğiniz gibi Tekir son derece basit ama kullanışlı bir arayüze sahip. Yeni bir kayıt eklemek ya da diğer işlemler için, metin şeklinde olan linki kullanabileceğiniz gibi ortak simgeleri de kullanabilirsiniz.
Ticaretin temel şekli mal satıp para kazanmak olduğuna göre stoklarımıza biraz mal soksak hiç fena olmaz. Stok işlemleri sekmesi burada devreye giriyor ve bu işlemi yerine getiriyor. Sol tarafta bulunan stok hareket fişleri aracılığıyla daha önceden kesmiş olduğunuz alış / satış irsaliyelerini görebilir, depo sevk irsaliye listesi ile depolarınızdan sevk edilen stoğu takip edebilirsiniz.
Örneğin alış irsaliyesi kesmek istediğiniz zaman yapacağınız işlemde carinizi ve deponuzu seçtikten sonra “Detaylar” kısmında bulunan “+” simgesine tıklayarak irsaliyeye ilişkin detayları ekleyebilirsiniz. Stok kaleminizi daha önce belirlediğiniz için arama yaparak bulabilir ve bu stok ile ilgili diğer bilgilerin (birim vb) Tekir tarafından otomatik olarak tamamlanmasını izleyebilirsiniz.
tekir-alis_irsaliyesi-51.jpg
Tekir size, hem sadece irsaliye hem de irsaliyeli fatura kesme şansını tanıyor. Bu sayede teslim tarihi ile fatura tarihi farklı olan işlerinizi herhangi bir aksaklık olmadan takip edebiliyorsunuz.
Finans sekmesine geçtiğimizde fatura ve kasa hareketi işlemlerinin toplu bir şekilde bu sayfada yer aldığını görüyoruz. Sol tarafta finans sayfası ile ilgili belgelerin listesini, sağ tarafta ise finansal işlemlerimizi görüyoruz.
Fatura işlemlerinde alış ve satış faturası kesebilir, henüz faturalandırmadığınız irsaliyelerinizin faturalandırmasını da yapabilirsiniz. Faturalarınıza ilişkin yaptığınız tahsilat ve tediye bilgilerini işleyerek kasa hesabınızı tutabilirsiniz. Tüm bunları yaparken Tekir size kayıtlı carilerinizi ve ürün kalemlerinizi hızlı bir şekilde arama şansı verecektir.
Bütün bu işlemleri hatırlamamız ve her an işletmemizin mali durumunu takip etmemiz kolay bir iş değil! Neyse ki Tekir raporlama seçenekleri ile imdadımıza yetişiyor. Maharetli kedimiz tüm kasa hareketlerinizi ya da bir cariniz ile ilgili ödeme dengenizi tek bir tıklama ile gözler önüne seriyor. Bu noktada biraz da Tekir’in filtreleme teknolojisine göz atmamız lazım. Tekir, raporları ve listeleri konu ile bilgilerden birine göre filtreleyip önünüze getirebiliyor. Bu sayede aradığınız verileri, içinde kaybolmadan rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

tekir-rapor_gorunumu-6-2.jpg

Sevecekleriniz

Şimdi bir bakalım şu ana kadar Tekir ile neler yaptık? İşletmemizin bilgilerini girdik, carilerimizi ve stok yaptığımız malları tanımladık ve stoklarımıza carilerimizden aldığımız malların girişini yaptık daha sonra müşterilerimize bu malları sattık, irsaliye ve fatura düzenleyerek teslimatlarımızı gerçekleştirdik. Gün bittiğinde ise cebimizde ne kadar para olduğunu raporlarımızdan öğrendik.
Tüm bu işlemleri yaparken değişen vergi oranlarını, banka hesaplarınızı ve döviz kurlarını genel ayarlardan yapabilirsiniz. Tekir, Merkez Bankası’nın kur verdiği tüm döviz çiftlerini öntanımlı olarak içinde barındırmaktadır. Bu kur çiftlerinden en çok kullanılanları ise aktif olarak işaretlenmiştir. “Aktif mi?” dediğinizi duyar gibiyim.
Tekir’in çok seveceğiniz bir özelliğinden bahsedelim. Yapacağınız tüm işlemlerin aktif olup olmamasını belirleyebilirsiniz. Örneğin bir sipariş verdiniz ve programa hemen kayıt düşmek istiyorsunuz fakat satış departmanında çalışan bir kullanıcının stokta olmayan malı satmasını da istemiyorsunuz. Eğer aktif özelliğini seçmezseniz siz kaydı aktifleştirene kadar kayıt saklanmasına rağmen dikkate alınmayacaktır.
Tekir’in yapabilecekleri bunlarla sınırlı değil. Özgür bir yazılım olmanın avantajı ile Tekir çevresinde oluşturacağı kullanıcı topluluğu ile sürekli güncellenen ve gelişen bir yapı olarak kurgulandı.
Siz de Tekir’i sevdiyseniz ve onun gelişimine bir şekilde katkıda bulunmak istiyorsanız http://www.tekir.com.tr adresinde bulunan web sitesi aracılığıyla Tekir topluluğu ile iletişime geçebilirsiniz. Forumlar ve E-posta listelerini kullanarak Tekir ile ilgili deneyimlerinizi paylaşabilir, görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
Hata takip sistemini kullanarak Tekir’i kullanırken karşılaştığınız ve bir hata olduğuna inandığınız durumları rapor edebilirsiniz.
Tekir’in resmi blog sayfası üzerinden geliştiricilerin Tekir ile ilgili blog yazılarını inceleyebilir ve tüm bu sayılanları RSS üzerinden de takip edebilirsiniz. Tekir kullanıcı kılavuzuna da web sitesi üzerinden ulaşabilir ayrıca bu kılavuzu pdf biçiminde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Tekir gelecek sürümleri ile beraber kullanıcıya yeni özellikler sunmaya devam edecek. Unutmayın ki kaynak kodlarının açık olması, isteyen herkesin gelişim sürecine katkıda bulunabileceği anlamına geliyor.
Umarım siz de bu yetenekli kediyi benim kadar seversiniz.
Tekir ile bol kazançlı günler…
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder